Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΗΣ DORIS LESSING ΤΗ ΒΡΑΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΟΥ NOBEL ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ


Στέκομαι σ’ ένα κατώφλι κοιτώντας μέσα από σύννεφα σκόνης που σηκώνεται όπου μου λένε ότι υπάρχει ακόμη δάσος που δεν έχει υλοτομηθεί.  Χτες οδήγησα για μίλια ανάμεσα σε κορμούς δέντρων, και αποκαΐδια όπου, το ’56, υπήρχε το πιο  υπέροχο δάσος που έχω δει ποτέ στη ζωή μου, όλο τώρα κατεστραμμένο. Οι άνθρωποι πρέπει να φάνε. Πρέπει να βρουν καύσιμο για φωτιές.

Αυτή είναι η βορειοδυτική Ζιμπάμπουε στις αρχές της δεκαετίας του 80, και επισκέπτομαι ένα φίλο που ήταν δάσκαλος σε ένα σχολείο στο Λονδίνο. Είναι εδώ για να «βοηθήσει την Αφρική», όπως λέγεται. Είναι ένας ευγενής ιδεαλιστής και αυτό που βρήκε σ’ αυτό το σχολείο τον σόκαρε τόσο πολύ ώστε έπαθε κατάθλιψη, από την οποία ήταν πολύ δύσκολο να αναρρώσει. Αυτό το σχολείο είναι όπως κάθε άλλο που είναι χτισμένο μετά την Ανεξαρτησία. Αποτελείται από τέσσερα μεγάλα δωμάτια δίπλα-δίπλα χτισμένα με τούβλα, βαλμένα απευθείας μέσα στη σκόνη, ένα δύο τρία τέσσερα, με το μισό δωμάτιο στο τέλος, που είναι η βιβλιοθήκη. Σε αυτές τις αίθουσες υπάρχουν μαυροπίνακες, αλλά ο φίλος μου κρατάει τις κιμωλίες στην τσέπη του, αλλιώς θα τις έκλεβαν δεν υπάρχει άτλας ή υδρόγειος σφαίρα, κανένα εγχειρίδιο, κανένα βιβλίο ασκήσεων, ή στυλό διαρκείας. Στη βιβλιοθήκη δεν υπάρχουν βιβλία απ' αυτά που αρέσουν στους μαθητές να διαβάζουν, αλλά μόνο τόμοι από Αμερικάνικα πανεπιστήμια, δύσκολο ακόμα και να τους σηκώσει κανείς, «απορρίμματα» από βιβλιοθήκες, ή μυθιστορήματα με τίτλους όπως Σαββατοκύριακο στο Παρίσι και Η Φελίσιτυ βρίσκει την αγάπη.  

Υπάρχει μια κατσίκα που προσπαθεί να βρει τροφή στο γερασμένο γρασίδι. Ο διευθυντής έχει καταχραστεί το ταμείο του σχολείου και έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, εγείροντας το ερώτημα οικείο σε όλους μας αλλά συνήθως σε πιο σεβάσμια πλαίσια: Πώς γίνεται κι αυτοί οι άνθρωποι συμπεριφέρονται κατ’ αυτό τον τρόπο όταν γνωρίζουν ότι όλοι τους παρακολουθούν;

Ο φίλος μου δεν έχει καθόλου χρήματα γιατί όλοι, μαθητές και δάσκαλοι, δανείζονται από αυτόν όταν πληρώνεται και δε θα του τα επιστρέψουν ποτέ. Η ηλικία των μαθητών κυμαίνεται από έξι έως είκοσι έξι, γιατί κάποιοι που δεν παρακολούθησαν το σχολείο ως παιδιά είναι εδώ για να καλύψουν αυτό το κενό. Μερικοί μαθητές περπατούν αρκετά μίλια κάθε πρωί, με βροχή ή με ήλιο και διασχίζοντας ποτάμια. Δεν μπορούν να κάνουν προετοιμασία για τα μαθήματα στο σπίτι γιατί δεν υπάρχει ηλεκτρικό στα χωριά, και δεν μπορεί κανείς να μελετήσει εύκολα με το φως από τη φωτιά των ξύλων. Τα κορίτσια πρέπει να κουβαλούν νερό και να μαγειρεύουν προτού ξεκινήσουν για το σχολείο και όταν επιστρέψουν το ίδιο.

Καθώς κάθομαι με το φίλο μου στο δωμάτιό του, άνθρωποι περνούν για λίγο ντροπαλά, και όλοι εκλιπαρούν για βιβλία. «Σας παρακαλούμε στείλτε μας βιβλία όταν επιστρέψετε στο Λονδίνο», λέει ένας άντρας. «Μας έμαθαν να διαβάζουμε αλλά δεν έχουμε κανένα βιβλίο». Όλοι όσοι γνώρισα, όλοι εκλιπαρούσαν για βιβλία.

Ήμουν εκεί κάποιες μέρες. Η σκόνη υψωνόταν. Οι αντλίες χάλασαν και οι γυναίκες έπρεπε να φέρνουν νερό από το ποτάμι. Άλλος ένας ιδεαλιστής δάσκαλος από την Αγγλία "αρρώστησε" αφότου είδε πώς έμοιαζε αυτό το «σχολείο».

Την τελευταία μέρα έσφαξαν την κατσίκα. Την έκοψαν σε κομμάτια και τη μαγείρεψαν σε ένα τεράστιο σκεύος. Αυτή ήταν η πολυαναμενόμενη γιορτή του τέλους της περιόδου: βραστή κατσίκα και πλιγούρι. Οδήγησα μακριά ενώ ήταν ακόμα σε εξέλιξη η γιορτή, πίσω στα καρβουνιασμένα απομεινάρια και στους κομμένους κορμούς του δάσους.  

Δε νομίζω πολλοί μαθητές του σχολείου αυτού να πάρουν βραβεία.  

Την επόμενη ημέρα επρόκειτο να γίνει μια συζήτηση σε ένα σχολείο στο βόρειο Λονδίνο, ένα πολύ καλό σχολείο, του οποίου το όνομα όλοι γνωρίζουμε. Είναι ένα σχολείο για αγόρια, με όμορφα κτίρια και κήπους.  

Αυτά τα παιδιά εδώ δέχονται μία επίσκεψη τη βδομάδα από κάποιο πολύ γνωστό πρόσωπο, έτσι όπως έχουν τα πράγματα.  Αυτό το πρόσωπο μπορεί να είναι ένας πατέρας, συγγενείς, ακόμα και μητέρες των μαθητών. Μια επίσκεψη από κάποια διασημότητα δεν είναι ασυνήθιστη γι’ αυτούς.

Καθώς τους μιλώ, το σχολείο μέσα στη σκόνη στη βορειοδυτική Ζιμπάμπουε είναι στο νου μου, και κοιτώ τα ήπια ανυπόμονα αγγλικά πρόσωπα μπροστά μου και προσπαθώ να τους πω για όσα είδα την περασμένη βδομάδα. Σχολικές τάξεις δίχως βιβλία, δίχως εγχειρίδια, ή ένα άτλαντα, ή ένα χάρτη καρφιτσωμένο στον τοίχο. Ένα σχολείο όπου οι δάσκαλοι ικετεύουν για να τους στείλουν βιβλία που να λένε πώς να διδάξουν, ενώ οι ίδιοι είναι μόλις δεκαοκτώ ή δεκαεννιά χρονών. Λέω σ’ αυτά τα αγόρια από την Αγγλία πώς όλοι εκλιπαρούσαν για βιβλία: «Σας παρακαλούμε στείλτε μας βιβλία». Είμαι σίγουρος ότι ο καθένας που έχει μιλήσει ποτέ σε κοινό θα ξέρει εκείνη τη στιγμή όταν τα πρόσωπα που σε κοιτούν είναι κενά. Οι ακροατές σου δεν μπορούν να ακούσουν αυτό που λες, δεν υπάρχουν εικόνες στο μυαλό τους που να μπορούν να τις ταιριάξουν με αυτά που τους λες- σ’ αυτή την περίπτωση ανήκει και η ιστορία ενός σχολείου που βρίσκεται σε σύννεφα σκόνης, όπου υπάρχει έλλειψη νερού, και όπου η ανταμοιβή για το τέλος της περιόδου είναι μια μόλις σκοτωμένη κατσίκα σε ένα μεγάλο μαγειρικό σκεύος.

Είναι στ’ αλήθεια τόσο πολύ δύσκολο γι’ αυτούς τους προνομιούχους μαθητές να φανταστούν τόση γυμνή ένδεια;  

Κάνω ότι καλύτερο μπορώ. Είναι ευγενικοί. 

Είμαι σίγουρη ότι μια μέρα κάποιοι από αυτούς θα κερδίσουν βραβεία. 

Ύστερα, η συζήτηση τελειώνει. Έπειτα ρωτάω τους δασκάλους πώς είναι η βιβλιοθήκη, και αν οι μαθητές διαβάζουν. Σε αυτό το προνομιούχο σχολείο, ακούω ό,τι ακούω πάντα όταν πηγαίνω σε τέτοια σχολεία ή ακόμα και σε πανεπιστήμια.

«Ξέρετε πώς είναι», λέει ένας από τους δασκάλους.  "Πολλά από τα αγόρια δεν έχουν διαβάσει ποτέ καθόλου, και η βιβλιοθήκη χρησιμοποιείται μόνο κατά το ήμισυ". 

Ναι, όντως όλοι ξέρουμε πώς είναι. Όλοι μας.

Ζούμε σε ένα αποσπασματικό πολιτισμό, όπου οι βεβαιότητές μας ακόμα και πριν από μερικές δεκαετίες τίθενται υπό αμφισβήτηση και όπου είναι κοινό για άντρες και γυναίκες, που σπούδαζαν για χρόνια, να μην γνωρίζουν τίποτα για τον κόσμο, να μην έχουν διαβάσει  τίποτα, να γνωρίζουν μόνο τη μια ειδικότητα ή την άλλη, για παράδειγμα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές.  


Αυτό που μας έχει συμβεί είναι μια εκπληκτική εφεύρεση – οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το διαδίκτυο και η τηλεόραση. Είναι μια επανάσταση. Αυτή δεν είναι η πρώτη επανάσταση που έχει διαχειριστεί το ανθρώπινο γένος. Η επανάσταση της τυπογραφίας, που δε συνέβη σε μερικές δεκαετίες, αλλά διήρκησε πολύ περισσότερο, μεταμόρφωσε τις απόψεις μας και τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Ένας παράτολμος κλήρος, που δεχτήκαμε ολοκληρωτικά, όπως κάνουμε πάντα, χωρίς να μας ρωτάνε. Τι θα μας συμβεί τώρα, με την εφεύρεση της τυπογραφίας; Με τον ίδιο τρόπο, δε σκεφτήκαμε ποτέ να ρωτήσουμε, πώς οι ζωές μας, ο τρόπος που σκεφτόμαστε, θα αλλάξουν με το διαδίκτυο, το οποίο έχει βάλει σε πειρασμό μια ολόκληρη γενιά με τους παραλογισμούς της έτσι ώστε και λογικοί άνθρωποι ομολογούν ότι μόλις πιαστούν στο αγκίστρι, είναι πολύ δύσκολο αν απελευθερωθούν, και συνειδητοποιούν ότι μια ολόκληρη μέρα έχει περάσει κάνοντας blogging, κα.

Πολύ πρόσφατα, ο οποιοσδήποτε με μια μέτρια μόρφωση σεβόταν τη μάθηση, την εκπαίδευση, και το μεγάλο μας λογοτεχνικό απόθεμα.  Φυσικά, όλοι ξέρουμε ότι όταν ήμασταν σ’ αυτή την ευχάριστη κατάσταση, οι άνθρωποι προσποιούνταν ότι διαβάζουν, προσποιούνταν ότι σέβονται τη μάθηση. Αλλά είναι καταγεγραμμένο ότι οι εργαζόμενοι άντρες και γυναίκες είχαν λαχτάρα για τα βιβλία, και αυτό αποδεικνύεται από την ίδρυση από εργαζόμενους άντρες βιβλιοθηκών και ινστιτούτων, τα πανεπιστήμια του 18ου και 19ου αιώνα.

Το διάβασμα, τα βιβλία, κάποτε ήταν μέρος μιας γενικής εκπαίδευσης. 

Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι, όταν μιλούν σε νεότερους, πρέπει να καταλάβουν πόσο σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης είναι το διάβασμα, γιατί οι νεότεροι γνωρίζουν πολλά λιγότερα.  Και αν τα παιδιά δεν μπορούν να διαβάσουν, είναι γιατί δεν έχουν διαβάσει.

Όλοι γνωρίζουμε αυτή τη λυπηρή ιστορία.

Αλλά δε γνωρίζουμε το τέλος της.  Σκεφτόμαστε το παλιό απόφθεγμα, "Το διάβασμα κάνει έναν άνθρωπο ολοκληρωμένο" - και καθώς ξεχνάμε τα ανέκδοτα που έχουν σχέση με την υπερφαγία - το διάβασμα κάνει μια γυναίκα και έναν άντρα πλήρεις από πληροφορίες, από ιστορία και από κάθε είδους γνώση.

Όμως εμείς στη Δύση δεν είμαστε οι μόνοι άνθρωποι στον κόσμο.  Όχι πολύ καιρό πριν ένας φίλος που ήταν στη Ζιμπάμπουε μου είπε για ένα χωριό όπου οι άνθρωποι δεν είχαν φάει για τρεις μέρες, αλλά ακόμα μιλούσαν για βιβλία και πώς να τα αποκτήσουν, για την εκπαίδευση.

Ανήκω σε μια οργάνωση που ξεκίνησε με την πρόθεση να δίνει βιβλία στα χωριά.  Υπήρχε μια ομάδα ανθρώπων που με μια άλλη οργάνωση είχαν ταξιδέψει στη Ζιμπάμπουε στα λαϊκά της στρώματα.  Μου είπαν ότι τα χωριά, σε αντίθεση με αυτά που αναφέρονται, είναι γεμάτα με έξυπνους ανθρώπους, συνταξιοδοτημένους δάσκαλους, δάσκαλους σε άδεια, παιδιά σε διακοπές, ηλικιωμένους ανθρώπους.  Εγώ η ίδια πλήρωσα για μια μικρή έρευνα για να ανακαλύψω τι θέλουν να διαβάζουν οι άνθρωποι στη Ζιμπάμπουε, και βρήκα τα αποτελέσματα να είναι ίδια με εκείνα μιας σουηδικής έρευνας που δεν γνώριζα.  Οι άνθρωποι θέλουν να διαβάζουν τα ίδια βιβλία που εμείς στην Ευρώπη θέλουμε να διαβάζουμε - μυθιστορήματα κάθε είδους, επιστημονική φαντασία, ποίηση, αστυνομικές ιστορίες, θεατρικά έργα, και βιβλία "κάντο μόνος σου", όπως πώς να ανοίξεις ένα τραπεζικό λογαριασμό.  Επίσης όλο το Shakespeare.  Ένα πρόβλημα στο να βρίσκει κανείς βιβλία για χωρικούς είναι ότι δε γνωρίζουν τι είναι διαθέσιμο, έτσι μια σειρά βιβλίων, όπως το Mayor of Casterbridge, γίνεται δημοφιλές απλά γιατί τυχαίνει να βρίσκεται εκεί.  Η Φάρμα των Ζώων, για προφανείς λόγους, είναι το πιο δημοφιλές από όλα τα μυθιστορήματα.

Η οργάνωσή μας βοηθήθηκε από την αρχή από τη Νορβηγία, κι έπειτα από τη Σουηδία.  Χωρίς αυτού του τύπου την υποστήριξη οι προμήθειές μας σε βιβλία θα είχαν εξαντληθεί.  Πήραμε βιβλία απ' όπου μπορούσαμε.  Θυμηθείτε, ένα καλό χαρτόδετο βιβλίο από την Αγγλία κοστίζει όσο ενός μήνα μισθός στη Ζιμπάμπουε: αυτό ίσχυε πριν από την τρομακτική κυριαρχία του Mugabe.  Τώρα με τον πληθωρισμό, θα κόστιζε κάμποσων χρόνων το μισθό.  Αλλά έχοντας πάει ένα κουτί με βιβλία σε ένα χωριό - και θυμηθείτε υπάρχει τρομερή έλλειψη πετρελαίου - μπορώ να σας πω ότι το κουτί έγινε δεκτό με δάκρυα.  Η βιβλιοθήκη μπορεί να ήταν μια σανίδα πάνω σε τούβλα κάτω από ένα δέντρο.  Και μέσα σε μια βδομάδα θα δημιουργούσαν τάξεις γραφής και ανάγνωσης - με τους ανθρώπους που ξέρουν να διαβάζουν να διδάσκουν εκείνους που δεν μπορούν, μαθήματα ιθαγένειας - και σε ένα απομακρυσμένο χωριό, αφού δεν υπήρχαν μυθιστορήματα γραμμένα στη γλώσσα Tonga, κάποιοι τύποι έκατσαν να γράψουν μυθιστορήματα στην Tonga.   Υπάρχουν έξι ή κάπου τόσες βασικές γλώσσες στη Ζιμπάμπουε και υπάρχουν μυθιστορήματα σε όλες: βία, αιμομιξίες, γεμάτα έγκλημα και φόνους.

Λέγεται ότι οι άνθρωποι έχουν τις κυβερνήσεις που τους αξίζουν, αλλά δε νομίζω ότι είναι αλήθεια για τη Ζιμπάμπουε.  Και πρέπει να θυμηθούμε ότι αυτός ο σεβασμός και η δίψα για βιβλία προέρχεται, όχι από το καθεστώς του Mugabe, αλλά από αυτό πριν από αυτό, των λευκών.  Είναι ένα εκπληκτικό φαινόμενο, αυτή η δίψα για βιβλία, και μπορεί να το δει κανείς παντού από την Κένυα μέχρι το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. 

Αυτό πιθανόν σχετίζεται με ένα γεγονός: Μεγάλωσα κυριολεκτικά σε μια καλύβα από λάσπη, αχυρένια.  Αυτού του τύπου το σπίτι χτιζόταν πάντα, παντου υπάρχουν καλάμια και χόρτα, κατάλληλη λάσπη, κοντάρια για τοίχους.  Η Σαξονική Αγγλία για παράδειγμα.  Εκεί που μεγάλωσα είχε τέσσερα δωμάτια, το ένα δίπλα στο άλλο, και ήταν γεμάτα βιβλία.  Όχι μόνο έπαιρναν βιβλία από την Αγγλία στην Αφρική, αλλά η μητέρα μου έκανε παραγγελία βιβλία με το ταχυδρομείο από την Αγγλία για τα παιδιά της.  Βιβλία έφταναν σε μεγάλα τυλιγμένα με καφέ χαρτί πακέτα, και ήταν η χαρά της νιότης μου.  Μια καλύβα από λάσπη, αλλά γεμάτη με βιβλία.

Ακόμα και σήμερα παίρνω γράμματα από ανθρώπους που ζουν σε ένα χωριό που μπορεί να μην έχει ούτε ηλεκτρικό ούτε πόσιμο νερό, όπως η οικογένειά μου στην πολυκαιρισμένη καλύβα μας από λάσπη.  "Θα γίνω κι εγώ συγγραφέας", λένε, "γιατί έχω το ίδιο σπίτι που είχατε κι εσείς".

Αλλά εδώ είναι η δυσκολία, δεν είναι; 
Το γράψιμο, οι συγγραφείς, δεν προέρχονται από σπίτια χωρίς βιβλία.

Υπάρχει ένα κενό.  Εκεί είναι η δυσκολία.  

Εξέταζα τους λόγους κάποιων από τους ανθρώπους που κέρδισαν πρόσφατα το Nobel.  Για παράδειγμα ο υπέροχος Pamuk.  Είπε ότι ο πατέρας του είχε 500 βιβλία.  Το ταλέντο του δεν ήρθε από τον αέρα, είχε συνδεθεί με μια μεγάλη παράδοση.  

Πάρτε για παράδειγμα το V.S.Naipaul.  Αναφέρει ότι οι ινδικές Βέδες ήταν πάντα κοντά στη μνήμη της οικογένειάς του.
Ο πατέρας του τον ενθάρρυνε να γράφει, και όταν πήγε στην Αγγλία επισκέφτηκε τη Βρετανική Βιβλιοθήκη.  Άρα ήταν κοντά στη μεγάλη παράδοση.  

Για παράδειγμα ο John Coetzee.  Όχι μόνο ήταν κοντά στη μεγάλη παράδοση, ήταν ο ίδιος η παράδοση: δίδαξε λογοτεχνία στο Cape Town.  Και πόσο λυπάμαι που δε βρέθηκα ποτέ σε ένα από τα μαθήματά του, να διδαχτώ από αυτό το υπέροχα γενναίο, τολμηρό μυαλό.  

Απαραίτητη προϋπόθεση για το γράψιμο, για τη λογοτεχνία, είναι να υπάρχει μια στενή επαφή με τις βιβλιοθήκες, με τα βιβλία, με την Παράδοση.  

Έχω ένα φίλο από τη Ζιμπάμπουε, ένα μαύρο συγγραφέα.  Δίδαξε στον εαυτό του να διαβάζει από ταμπέλες πάνω σε γυάλινα βαζάκια, και τις ταμπέλες πάνω στα διατηρημένα δοχεία φρούτων.  Μεγάλωσε σε μια περιοχή που έχω περάσει με το αυτοκίνητο, μια περιοχή με ντόπιους μαύρους.  Η γη είναι γεμάτη αμμοχάλικα και χαλίκια, όπου υπάρχουν χαμηλοί θάμνοι κατά διαστήματα.  Οι καλύβες είναι φτωχές, και δε μοιάζουν σε τίποτα με τις καλοφροντισμένες καλύβες των πλουσίων.  Ένα σχολείο-αλλά σαν αυτό που έχω ήδη περιγράψει.  Βρήκε μια πεταμένη παιδική εγκυκλοπαίδεια σε ένα σωρό από σκουπίδια και διδάχτηκε από αυτήν.

Στην ανεξαρτησία το 1980 υπήρχε μια ομάδα καλών συγγραφέων στη Ζιμπάμπουε, στ' αλήθεια μια φωλιά με μελωδικά πουλιά.  Ανατράφηκαν στη νότια Ροδεσία, υπό το κράτος των λευκών - τα αποστολικά σχολεία, τα καλύτερα σχολεία.  Συγγραφείς δε γίνονται στη Ζιμπάμπουε.  Όχι εύκολα, όχι υπό το καθεστώς του Mugabe. 

Όλοι οι συγγραφείς ταξίδεψαν σε ένα δύσκολο δρόμο για την ανάγνωση και τη γραφή, πόσο μάλλον για να γίνουν συγγραφείς.  Θα έλεγα ότι δεν είναι ασυνήθιστο να μάθει κανείς να διαβάζει από τις τυπωμένες ταμπέλες σε γυάλινα βαζάκια και από πεταμένες εγκυκλοπαίδειες.  Και μιλάμε για ανθρώπους που διψούν για βασική εκπαίδευση, που ζουν σε καλύβες με πολλά παιδιά - μια πολυδουλεμένη μητέρα, ένας αγώνας για φαγητό και ένδυση. 

Κι όμως παρ’ όλες αυτές τις δυσκολίες, υπήρξαν συγγραφείς.  Και πρέπει επίσης να θυμηθούμε ότι αυτή ήταν η Ζιμπάμπουε, που είχε κατακτηθεί λιγότερο από 100 χρόνια πριν.  Οι παππούδες αυτών των ανθρώπων μπορεί να ήταν παραμυθάδες δουλεύοντας την προφορική παράδοση.
Σε μια ή δύο γενιές ήταν η μετάβαση από τις από μνήμης ιστορίες και πέρασαν στα γραπτά, στα βιβλία.  Τι επίτευγμα!  

Βιβλία, ουσιαστικά τραβηγμένα από σωρούς σκουπιδιών και τα απομεινάρια του κόσμου των λευκών.
Αλλά ένα δεμάτι χαρτί είναι το ένα πράγμα, ένα δημοσιευμένο βιβλίο είναι κάπως διαφορετικό.  Μου είχαν στείλει κάποιους απολογισμούς για το εκδοτικό σκηνικό στην Αφρική.  Ακόμα και σε πιο προνομιούχα μέρη όπως στη Νότιο Αφρική, με τη διαφορετική της παράδοση, το να μιλάει κανείς για για εκδοτικό σκηνικό είναι ένα όνειρο πιθανοτήτων.

Να μαι εδώ να μιλώ για βιβλία που δε γράφτηκαν ποτέ, συγγραφείς που δεν τα κατάφεραν γιατί οι εκδότες δεν υπάρχουν.  Φωνές που δεν ακούγονται.  Είναι αδύνατο να υπολογίσει κανείς αυτή τη μεγάλη απώλεια ταλέντου, δυναμικού.  Αλλά ακόμα και πριν από αυτό το στάδιο της δημιουργίας ενός βιβλίου που απαιτεί εκδότη, μια πρόοδο, μια ενθάρρυνση, υπάρχει  και κάτι άλλο που λείπει.

Οι συγγραφείς συχνά ερωτώνται, Πώς γράφετε;  Με επεξεργαστή κειμένου;  με μια ηλεκτρική γραφομηχανή;  με πένα; με το χέρι; Αλλά η βασική ερώτηση είναι, "Έχετε βρει ένα χώρο, εκείνο τον κενό χώρο, που θα έπρεπε να σας περιβάλλει όταν γράφετε;" Σε εκείνο το χώρο, που είναι σα να ακούς, να προσέχεις, θα έρθουν οι λέξεις, οι λέξεις που θα πουν οι χαρακτήρες σου, ιδέες - έμπνευση.

Αν ένας συγγραφέας δεν μπορεί να βρει αυτό το χώρο, τότε ποιήματα και ιστορίες
είναι θνησιγενή. 

Όταν οι συγγραφείς μιλούν ο ένας στον άλλο, αυτό που συζητούν πάντα έχει να κάνει με αυτό το φαντασιακό χώρο, αυτό το διαφορετικό χρόνο.  "Το έχεις βρει;  Το κρατάς καλά;"  

Ας πάμε τώρα σε ένα εμφανώς διαφορετικό σκηνικό.
Είμαστε στο Λονδίνο, μια από τις μεγάλες πόλεις.  Είναι ένας νέος συγγραφέας.  Με κυνισμό ρωτάμε, Είναι όμορφος;  Αν αυτός είναι άντρας, είναι χαρισματικός;  Αστειευόμαστε αλλά αυτό δεν είναι αστείο.

Αυτό το νέο εύρημα αποθεώνεται, και πιθανόν παίρνει πολλά χρήματα.  Ο βόμβος των παπαράτσι ξεκινά στα φτωχά τους αφτιά.  Επευφημούνται, επαινούνται, στον κόσμο.  Εμείς οι παλιοί, που τα έχουμε δει όλα, τον λυπούμαστε το νεοφώτιστο, που δεν έχει ιδέα του τι συμβαίνει στ' αλήθεια. 

Αυτός, αυτή κολακεύεται, ευχαριστιέται.

Αλλά ρωτήστε σε ένα χρόνο τι σκέφτεται αυτός ή αυτή - Τους έχω ακούσει: "Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να μου συμβεί", λένε.

Μερικοί νέοι συγγραφείς που έχουν εκδοθεί πολύ δεν έχουν ξαναγράψει, ή δεν έχουν γράψει αυτό που θα ήθελαν, αυτό που εννοούσαν.

Κι εμείς, οι μεγαλύτεροι, θέλουμε να ψιθυρίσουμε σε αυτά τα αθώα αυτιά.  " Έχεις ακόμα το χώρο σου;  Την ψυχή σου, το δικό σου απαραίτητο χώρο όπου μόνο οι δικές σου φωνές μπορούν να μιλάνε σε σένα, μόνο σε σένα, όπου μπορείς να ονειρεύεσαι.  Ω, κρατήσου από αυτό, μην το αφήνεις να φύγει".

Ο νους μου είναι γεμάτος από υπέροχες αναμνήσεις από την Αφρική που μπορώ να τις αναβιώσω και να τις κοιτάξω όποτε θελήσω.  Κι αυτά τα ηλιοβασιλέματα, χρυσαφιά και μωβ και πορτοκαλί, που απλώνονται σε ολόκληρο τον ουρανό το απόγευμα.  Και οι πεταλούδες και οι πεταλουδίτσες της νύχτας και οι μέλισσες στους αρωματικούς θάμνους στην έρημο Kalahari;  Ή, να κάθεται κανείς στις χλωμές χορταριασμένες όχθες του Zambesi, με το νερό να είναι σκοτεινό και λείο, και με όλα τα πουλιά της Αφρικής να ξεπετάγονται με ορμή.  Ναι, ελέφαντες, καμηλοπαρδάλεις, λιοντάρια και όλα τα υπόλοιπα, υπήρχαν πολλά από αυτά, αλλά κι ο ουρανός τη νύχτα, ακόμη αμόλυντος, μαύρος και υπέροχος, γεμάτος με αεικίνητα άστρα.

Υπάρχουν κι άλλες αναμνήσεις όμως.  Ένας νέος αφρικανός, 18 ετών ίσως, δακρυσμένος, να στέκεται σε αυτό που ελπίζει ότι θα γίνει η "βιβλιοθήκη" του.  Ένας επισκέπτης Αμερικανός βλέποντας ότι δεν είχε βιβλία, του έστειλε ένα κιβώτιο με βιβλία.  Ο νεαρός άντρας τα έβγαλε ένα ένα έξω, ευλαβικά, και τα τύλιξε με πλαστικό.  "Όμως", λέμε, "αυτά τα βιβλία τα έστειλαν για να διαβαστούν, σίγουρα"; "Όχι", απαντάει, "θα βρωμίσουν, και που θα βρω άλλα;"  

Αυτός ο νέος άντρας θέλει να του στείλουμε βιβλία από την Αγγλία για να τα χρησιμοποιήσει ως οδηγούς διδασκαλίας.

"Πήγα μόνο τέσσερα χρόνια στο μεγαλύτερο σχολείο", λέει, "αλλά ποτέ δε μου έμαθαν να διδάσκω".

Έχω δει ένα δάσκαλο σε ένα σχολείο όπου δεν υπήρχαν καθόλου εγχειρίδια, ούτε καν κιμωλία για το μαυροπίνακα.  Δίδασκε την τάξη του από 6 έως 18 χρόνων μετακινώντας πέτρες στη σκόνη,  τραγουδώντας "Δυο φορές το δύο..."και ούτω καθεξής.  Έχω δει ένα κορίτσι, ίσως όχι παραπάνω από είκοσι ετών, χωρίς εγχειρίδια, βιβλία ασκήσεων, στυλό διαρκείας, την έχω δει να διδάσκει την αλφαβήτα ξύνοντας στη βρωμιά με ένα ραβδί, καθώς ο ήλιος έδυε και η σκόνη στροβιλιζόταν.

Είμαστε μάρτυρες αυτής της μεγάλης δίψας για μάθηση εδώ στην Αφρική, παντού στον Τρίτο Κόσμο, ή οτιδήποτε ονομάζουμε μέρη του κόσμου όπου οι γονείς ποθούν μια μόρφωση για τα παιδιά τους που θα τα βγάλει από τη φτώχεια. 

Θα ήθελα να φανταστείτε τους εαυτούς σας κάπου στη νότιο Αφρική, να στέκεστε σε ένα ινδικό κατάστημα, σε μια φτωχή περιοχή, σε περίοδο με άσχημο αέρα.  Υπάρχει ουρά με ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, με κάθε είδους δοχείο για νερό. Αυτό το κατάστημα παίρνει πολύτιμο νερό κάθε απόγευμα από την πόλη, και οι άνθρωποι εδώ περιμένουν.

Ο Ινδός στέκεται με τις άκρες των χεριών του να πιέζουν τον πάγκο, και παρακολουθεί μια μαύρη γυναίκα , που λυγίζει πάνω από κομμάτια από χαρτί που μοιάζει σα να χουν σκιστεί από ένα βιβλίο.  Διαβάζει την Άννα Καρένινα. 

Διαβάζει αργά, φωνασκώντας τις λέξεις.  Φαίνεται να είναι ένα δύσκολο βιβλίο.  Αυτή είναι μια νεαρή γυναίκα με δυο παιδιά πιασμένα από τα πόδια της.  Είναι έγκυος.  Ο Ινδός είναι συντετριμμένος, γιατί της γυναίκας η μαντίλα, που θα έπρεπε να είναι λευκή, είναι κίτρινη από τη σκόνη.  Υπάρχει σκόνη στο στήθος της και στα χέρια της.  Αυτός ο άντρας είναι συντετριμμένος εξαιτίας της ουράς των ανθρώπων, και είναι όλοι διψασμένοι.  Δεν έχει αρκετό νερό για όλους.  Είναι θυμωμένος γιατί ξέρει πως υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν εκεί έξω, πέρα από τα σύννεφα της σκόνης.  Ο μεγαλύτερος αδερφός του ήταν εδώ για να κρατάει το φρούριο, αλλά είπε ότι χρειαζόταν ένα διάλειμμα, είχε πάει στην πόλη, στ' αλήθεια αρκετά άρρωστος, εξαιτίας του αέρα.  

Αυτός ο άντρας είναι περίεργος.  Λέει στη νεαρή γυναίκα, "Τι διαβάζεις;"  

"Είναι για τη Ρωσία", λέει το κορίτσι. 

"Ξέρεις που είναι η Ρωσία;"  Ούτε κι ο ίδιος ξέρει καλά- καλά.  

Η νεαρή γυναίκα κοιτάζει κατευθείαν σ' αυτόν, γεμάτη αξιοπρέπεια, αν και τα μάτια της είναι κόκκινα από  τη σκόνη, "Ήμουν η καλύτερη στην τάξη μου.  

Ο δάσκαλός μου έλεγε ότι ήμουν η καλύτερη στην τάξη".  Η νεαρή γυναίκα συνεχίζει το διάβασμά της.  Θέλει να φτάσει στο τέλος της παραγράφου.  

Ο Ινδός κοιτά τα δυο παιδιά και τους δίνει λίγη Fanta, αλλά η μητέρα λέει, "Η Fanta θα τα διψάσει ακόμα περισσότερο".  

Ο Ινδός ξέρει ότι δε θα έπρεπε να το κάνει αυτό αλλά τεντώνεται κάτω προς τη μεγάλη πλαστική δεξαμενή, και γεμίζει δύο κούπες με νερό, και τις δίνει στα παιδιά.  Παρατηρεί καθώς το κορίτσι βλέπει τα παιδιά της να πίνουν, το στόμα της κινείται.  Της δίνει μια κούπα νερό.  Πονάει να τη βλέπει να το πίνει, τόσο οδυνηρά διψασμένη είναι.  

Τώρα του δίνει το δικό της πλαστικό δοχείο για νερό, το οποίο αυτός γεμίζει.  Η νεαρή γυναίκα και τα παιδιά τον παρακολουθούν στενά για να βεβαιωθούν ότι δε θα χύσει καθόλου.  

Διαβάζει ξανά το βιβλίο.  Διαβάζει αργά.  Η παράγραφος τη γοητεύει και τη διαβάζει ξανά. 

"Η Βαρένκα, με το λευκό της μαντήλι στα μαύρα της μαλλιά, περιτριγυρισμένη από τα παιδιά και εύθυμα και καλοδιάθετα απασχολημένη μαζί τους, και την ίδια στιγμή εμφανώς ενθουσιασμένη από την πιθανότητα μιας πρότασης για γάμο από έναν άντρα για τον οποίο νοιαζόταν, έδειχνε πολύ ελκυστική.  Ο Κοζνίσεφ περπάτησε δίπλα της και διαρκώς έριχνε ματιές θαυμασμού γι' αυτήν.  Κοιτώντας την του έρχονταν όσα γνώριζε για εκείνη, και συνειδητοποιούσε όλο και περισσότερο ότι αυτό που ένοιωθε για κείνη ήταν κάτι σπάνιο, κάτι που δεν είχε νοιώσει παρά μονάχα μια φορά πριν, πολύ- πολύ καιρό, στα νιάτα του.  Αυτή η χαρά του να βρίσκεται κοντά της μεγάλωνε ολοένα, και στο τέλος έφτασε σε τέτοιο σημείο που, καθώς έβαζε ένα μανιτάρι σημύδας με ένα λεπτό βλαστό και κατσαρωμένη κορυφή στο καλάθι της, την κοίταξε στα μάτια και, παρατηρώντας την έξαψη της χαράς και την αναταραχή από φόβο που απλωνόταν στο πρόσωπό της, ήταν και ο ίδιος μπερδεμένος, και σιωπηλά της χάρισε ένα χαμόγελο που έλεγε πολλά".

Αυτό το τυπωμένο κομμάτι βρίσκεται πάνω στον πάγκο, μαζί με κάποιες παλιές κόπιες από περιοδικά, μερικές σελίδες από εφημερίδες με φωτογραφίες κοριτσιών με μπικίνι.  

Είναι ώρα για τη γυναίκα να φύγει από το καταφύγιο του Ινδικού καταστήματος, και να ξεκινήσει για τα τέσσερα μίλια προς το χωριό της.  Έξω, οι γραμμές  με γυναίκες στην αναμονή που φωνάζουν και περιμένουν.  Αλλά ακόμα ο Ινδός χρονοτριβεί.  Ξέρει τι θα κοστίσει στο κορίτσι αυτό - που θα επιστρέψει στο σπίτι, με τα δυο παιδιά προσκολλημένα πάνω της.  Θα της έδινε το κομμάτι της πρόζας που τόσο τη γοήτευε, αλλά δεν μπορεί να πιστέψει στ' αλήθεια ότι αυτό το κορίτσι με τη μεγάλη κοιλιά μπορεί στ' αλήθεια να το καταλάβει.  

Γιατί βρίσκεται λοιπόν το ένα τρίτο από την Άννα Καρένινα εδώ σ' αυτό τον πάγκο σε ένα απομακρυσμένο Ινδικό μαγαζί;  Συνέβη κάπως έτσι.  

Κάποιος ανώτερος επίσημος υπάλληλος, από τα Ηνωμένα Έθνη, όπως συμβαίνει, αγόρασε ένα αντίτυπο αυτού του μυθιστορήματος σε ένα βιβλιοπωλείο προτού ξεκινήσει το ταξίδι του για να διασχίσει μερικούς ωκεανούς και θάλασσες.
Στο αεροπλάνο, βολεμένος στη διακεκριμένη θέση, έσκισε το βιβλίο σε τρία μέρη.  Κοίταξε γύρω τους συνεπιβάτες του καθώς το έκανε αυτό, γνωρίζοντας ότι θα αντίκριζε σοκαρισμένα βλέμματα,
περιέργειας, αλλά και κάποια ενθουσιασμού.  Όταν βολεύτηκε, έδεσε τη ζώνη του, είπε δυνατά για όποιον θα μπορούσε ν' ακούσει.  "Πάντα το κάνω αυτό όταν έχω ένα μεγάλο ταξίδι.  Δε θέλεις να έχεις να κρατάς κάποιο βαρύ μεγάλο βιβλίο.  Το μυθιστόρημα ήταν χαρτόδετο, αλλά, στ' αλήθεια, είναι ένα μεγάλο βιβλίο.  Αυτός ο άνθρωπος έχει συνηθίσει να τον ακούνε οι άνθρωποι όταν ταξιδεύει.  "Πάντα το κάνω αυτό όταν ταξιδεύω", είπε εμπιστευτικά.  "Το να ταξιδεύει κανείς αυτές τις μέρες, είναι αρκετά δύσκολο".  Και μόλις οι άνθρωποι κάθισαν, άνοιξε το κομμάτι του από την Άννα Καρένινα, και διάβασε.  Όταν οι άνθρωποι κοίταζαν προς το μέρος του, με περιέργεια ή όχι, τους μιλούσε εμπιστευτικά.  "Όχι, είναι στ' αλήθεια ο μόνος τρόπος να ταξιδεύει κανείς".  Ήξερε το μυθιστόρημα, του άρεσε, και αυτός ο πρωτότυπος τρόπος να διαβάζει κανείς προσέθετε μια γεύση πικάντικη γι' αυτό που στην τελική ανάλυση ήταν ένα πολύ γνωστό βιβλίο. 

Όταν έφτανε στο τέλος ενός κομματιού από το βιβλίο, φώναζε την αεροσυνοδό, και έστελνε τα κεφάλαια πίσω στη γραμματέα του, που ταξίδευε στις φθηνότερες θέσεις.  Αυτό προκάλεσε πολύ ενδιαφέρον, καταδίκη, σίγουρα περιέργεια, κάθε φορά που κάποιο κομμάτι από το μεγάλο ρώσικο μυθιστόρημα έφτανε, ακρωτηριασμένο αλλά ευανάγνωστο, στο πίσω μέρος του αεροπλάνου.  Γενικά, αυτός ο έξυπνος τρόπος να διαβάζει κανείς την Άννα Καρένινα εντυπωσιάζει, και πιθανόν κανείς απο κει δε θα το ξεχάσει.

Εντωμεταξύ, στο Ινδικό μαγαζί, η γυναίκα κρατιέται από τον πάγκο, και τα μικρά της παιδιά γραπώνονται από τη φούστα της.  Φοράει τζιν, αφού είναι μοντέρνα γυναίκα, αλλά πάνω απ' αυτό έχει βάλει μια βαριά μάλλινη φούστα, που είναι κομμάτι από το παραδοσιακό φόρεμα της φυλής της: τα παιδιά της μπορούν εύκολα να πιαστούν από τις χοντρές πιέτες της.  

Ρίχνει ένα βλέμμα ευγνωμοσύνης στον Ινδό, που ήξερε ότι του άρεσε κι ότι τη λυπόταν, και βγαίνει έξω, στα σύννεφα που στροβιλίζονται.  

Τα παιδιά έχουν σταματήσει να κλαίνε, και ο λαιμός τους είναι γεμάτος με σκόνη.  

Αυτό ήταν σκληρό, ω ναι, ήταν σκληρό, αυτή η εντατικοποίηση, το ένα πόδι μετά το άλλο, μέσα από τη σκόνη που ήταν μαζεμένη σε μαλακά απατηλά αναχώματα κάτω από τα πόδια της.  Σκληρό αλλά ήταν συνηθισμένη στη σκληρή ζωή, δεν ήταν;  Το μυαλό της ήταν στην ιστορία που διάβαζε.  Σκεφτόταν, Είναι σαν εμένα, εκείνο το κορίτσι από τη Ρωσία.  Και ο άντρας εκεί, την αγαπάει και θα της ζητήσει να τον παντρευτεί.  Δεν είχε τελειώσει παραπάνω από μια παράγραφο.  Ναι, σκέφτεται, ένας άντρας θα έρθει για μένα, και θα με πάρει μακριά απ' όλα αυτά, θα πάρει εμένα και τα παιδιά, ναι, θα με αγαπάει και θα με φροντίζει.  

Προχωράει.  Το δοχείο με το νερό είναι βαρύ στους ώμους της.  Προχωράει. Τα παιδιά ακούνε το νερό να χτυπάει μέσα στο δοχείο.  Στα μισά του δρόμου σταματάει, βάζει κάτω το δοχείο. 

Τα παιδιά της κλαψουρίζουν και το ακουμπούν.  Σκέφτεται ότι δεν μπορεί να το ανοίξει, γιατί η σκόνη θα έμπαινε μέσα.  Δεν υπάρχει περίπτωση να άνοιγε το δοχείο ώσπου να φτάσει σπίτι. 

"Περιμένετε", λέει στα παιδιά, "περιμένετε".  

Πρέπει να συγκεντρωθεί και να συνεχίσει.  

Σκέφτεται, ο δάσκαλός μου, είπε ότι υπάρχει μια βιβλιοθήκη, μεγαλύτερη κι από το supermarket, ένα μεγάλο κτίριο και είναι γεμάτο με βιβλία.  Η νεαρή γυναίκα χαμογελάει καθώς προχωράει, και η σκόνη φυσάει μέσα στο πρόσωπό της.  Είμαι έξυπνη, σκέφτεται.  Ο δάσκαλος είπε ότι είμαι έξυπνη.  Η εξυπνότερη στο σχολείο - είπε ότι είμαι.  Τα παιδιά μου θα είναι έξυπνα, σαν εμένα.  Θα τα πάω στη βιβλιοθήκη, και θα πάνε στο σχολείο, και θα γίνουν δάσκαλοι - ο δάσκαλός μου μου είπε ότι θα μπορούσα να γίνω δασκάλα.  Τα παιδιά μου θα ζήσουν μακριά από δω, και θα κερδίζουν λεφτά.  Θα ζουν κοντά στη μεγάλη βιβλιοθήκη και θα απολαμβάνουν μια καλή ζωή.
 
Μπορεί να ρωτήσετε πώς αυτό το κομμάτι του ρώσικου μυθιστορήματος κατέληξε σε εκείνο τον πάγκο στο Ινδικό μαγαζί;  

Θα έκανε μια όμορφη ιστορία.  Ίσως κάποιος να την αφηγηθεί.  

Συνεχίζει εκείνο το φτωχό κορίτσι, κρατημένη όρθια από τις σκέψεις του να δίνει νερό μόλις φτάσει σπίτι, και να πιει λίγο κι εκείνη.  Προχωράει μέσα από την επίφοβη σκόνη του Αφρικάνικου αέρα. 

Είμαστε ένας βαριεστημένος κλήρος, εμείς στον απειλούμενο κόσμο μας.  Είμαστε καλοί για ειρωνεία ακόμα και για κυνισμό.  Μερικές λέξεις και ιδέες σπάνια τις χρησιμοποιούμε, τόσο τετριμμένες έχουν γίνει.  Αλλά μπορεί να έχουμε  αποκαταστήσει κάποιες λέξεις αλλά έχουμε χάσει τη δύναμή τους.

Έχουμε ένα θησαυροφυλάκιο λογοτεχνίας, πηγαίνοντας πίσω στους Αιγυπτίους, στους Έλληνες, στους Ρωμαίους.  Είναι όλα εκεί, αυτός ο πλούτος της λογοτεχνίας, για να ανακαλυφθεί ξανά και ξανά από οποιονδήποτε είναι αρκετά τυχερός ώστε να τον συναντήσει.  Ένας θησαυρός.  Ας υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε.  Πόσο φτωχότεροι, πόσο πιο κενοί θα ήμασταν.  

Κατέχουμε μια παρακαταθήκη γλωσσών, ποιημάτων, ιστοριών, τα οποία δε θα εξαντληθούν ποτέ.  Είναι εκεί για πάντα. 

Έχουμε ένα κληροδότημα ιστοριών, παραμυθιών από τους παλιούς παραμυθάδες, που κάποιων τα ονόματα τα γνωρίζουμε, αλλά άλλων όχι.  Οι παραμυθάδες πάνε όλο και πιο πίσω, σε ένα ξέφωτο στο δάσος όπου μια μεγάλη φωτιά καίει, και οι παλιοί σαμάνοι χορεύουν και τραγουδούν, γιατί η κληρονομιά μας των ιστοριών ξεκίνησε στη φωτιά, στη μαγεία, στον κόσμο των πνευμάτων.  Κι εκεί κρατιέται, σήμερα.  

Ρωτήστε οποιονδήποτε σύγχρονο αφηγητή και θα πουν ότι υπάρχει πάντα μια στιγμή όπου συνδέονται με τη φωτιά, με αυτό που λέμε έμπνευση, και αυτό πάει όλο και πιο πίσω στο ξεκίνημα της φυλής μας, στα μεγάλα ρεύματα που μας διαμόρφωσαν εμάς και τον κόσμο.  

Ο αφηγητής βρίσκεται βαθιά μέσα στον καθένα από μας.  Αυτός που φτιάχνει ιστορίες είναι πάντα μαζί μας.  Ας πούμε ότι ο κόσμος μας καταστρέφεται από ένα πόλεμο, από τη φρίκη που όλοι μας πολύ εύκολα μπορούμε να φανταστούμε.  Ας υποθέσουμε ότι πλημμύρες κατακλύζουν τις πόλεις, οι θάλασσες υψώνονται.  Όμως ο αφηγητής θα είναι εκεί, γιατί η φαντασία μας μας διαμορφώνει, μας κρατάει, μας πλάθει - για καλό και για κακό.  Οι ιστορίες είναι που θα μας ψυχαγωγήσουν, όταν είμαστε τσακισμένοι, πληγωμένοι ακόμα και κατεστραμμένοι.  Είναι ο αφηγητής - ο ονειροπλάστης, ο μυθοπλάστης, που είναι ο Φοίνικάς που αντιπροσωπεύει εμάς στα καλύτερά μας, και στα πιο δημιουργικά μας.

Εκείνο το φτωχό κορίτσι που βάδιζε με κόπο μέσα στη σκόνη, και ονειρευόταν μια μόρφωση για τα παιδιά της, νομίζουμε ότι είμαστε καλύτεροι από εκείνη - εμείς, παραγεμισμένοι με φαγητό, ντουλάπια γεμάτα ρούχα, καταπνιγμένοι από όλα αυτά τα περιττά;  

Νομίζω ότι είναι εκείνο το κορίτσι, και οι γυναίκες που συζητούσαν για βιβλία και για μια εκπαίδευση όταν δεν είχαν φάει για τρεις μέρες, που μπορεί ακόμη να μας καθορίσουν.

NOBEL PRIZES IN LITERATURE - ΒΡΑΒΕΙΑ ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Jean-Paul Sartre, the only one who declined the Nobel Award in Literature, his words:"A writer must refuse to allow himself to be transformed into an institution"

All Nobel Prizes in Literature - Όλα τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας

2010
Mario Vargas Llosa

2009
Herta Müller

2008
Jean-Marie Gustave Le Clézio

2007
Doris Lessing

2006
Orhan Pamuk

2005
Harold Pinter

2004
Elfriede Jelinek

2003
John M. Coetzee

2002
Imre Kertész

2001
Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul

2000
Gao Xingjian

1999
Günter Grass

1998
José Saramago

1997
Dario Fo

1996
Wislawa Szymborska

1995
Seamus Heaney

1994
Kenzaburo Oe

1993
Toni Morrison

1992
Derek Walcott

1991
Nadine Gordimer

1990
Octavio Paz

1989
Camilo José Cela

1988
Naguib Mahfouz

1987
Joseph Brodsky

1986
Wole Soyinka

1985
Claude Simon

1984
Jaroslav Seifert

1983
William Golding

1982
Gabriel García Márquez

1981
Elias Canetti

1980
Czeslaw Milosz

1979
Odysseus Elytis

1978
Isaac Bashevis Singer

1977
Vicente Aleixandre

1976
Saul Bellow

1975
Eugenio Montale

1974
Eyvind Johnson, Harry Martinson

1973
Patrick White

1972
Heinrich Böll

1971
Pablo Neruda

1970
Aleksandr Isayevich Solzhenitsyn

1969
Samuel Beckett

1968
Yasunari Kawabata

1967
Miguel Angel Asturias

1966
Shmuel Yosef Agnon, Nelly Sachs

1965
Mikhail Aleksandrovich Sholokhov

1964
Jean-Paul Sartre

1963
Giorgos Seferis

1962
John Steinbeck

1961
Ivo Andric

1960
Saint-John Perse

1959
Salvatore Quasimodo

1958
Boris Leonidovich Pasternak

1957
Albert Camus

1956
Juan Ramón Jiménez

1955
Halldór Kiljan Laxness

1954
Ernest Miller Hemingway

1953
Sir Winston Leonard Spencer Churchill

1952
François Mauriac

1951
Pär Fabian Lagerkvist

1950
Earl (Bertrand Arthur William) Russell

1949
William Faulkner

1948
Thomas Stearns Eliot

1947
André Paul Guillaume Gide

1946
Hermann Hesse

1945
Gabriela Mistral

1944
Johannes Vilhelm Jensen

1943
No Nobel Prize was awarded this year. The prize money was with 1/3 allocated to the Main Fund and with 2/3 to the Special Fund of this prize section.

1942
No Nobel Prize was awarded this year. The prize money was with 1/3 allocated to the Main Fund and with 2/3 to the Special Fund of this prize section.

1941
No Nobel Prize was awarded this year. The prize money was with 1/3 allocated to the Main Fund and with 2/3 to the Special Fund of this prize section.

1940
No Nobel Prize was awarded this year. The prize money was with 1/3 allocated to the Main Fund and with 2/3 to the Special Fund of this prize section.

1939
Frans Eemil Sillanpää

1938
Pearl Buck

1937
Roger Martin du Gard

1936
Eugene Gladstone O'Neill

1935
No Nobel Prize was awarded this year. The prize money was with 1/3 allocated to the Main Fund and with 2/3 to the Special Fund of this prize section.

1934
Luigi Pirandello

1933
Ivan Alekseyevich Bunin

1932
John Galsworthy

1931
Erik Axel Karlfeldt

1930
Sinclair Lewis

1929
Thomas Mann

1928
Sigrid Undset

1927
Henri Bergson

1926
Grazia Deledda

1925
George Bernard Shaw

1924
Wladyslaw Stanislaw Reymont

1923
William Butler Yeats

1922
Jacinto Benavente

1921
Anatole France

1920
Knut Pedersen Hamsun

1919
Carl Friedrich Georg Spitteler

1918
No Nobel Prize was awarded this year. The prize money was allocated to the Special Fund of this prize section.

1917
Karl Adolph Gjellerup, Henrik Pontoppidan

1916
Carl Gustaf Verner von Heidenstam

1915
Romain Rolland

1914
No Nobel Prize was awarded this year. The prize money was allocated to the Special Fund of this prize section.

1913
Rabindranath Tagore

1912
Gerhart Johann Robert Hauptmann

1911
Count Maurice (Mooris) Polidore Marie Bernhard Maeterlinck

1910
Paul Johann Ludwig Heyse

1909
Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf

1908
Rudolf Christoph Eucken

1907
Rudyard Kipling

1906
Giosuè Carducci

1905
Henryk Sienkiewicz

1904
Frédéric Mistral, José Echegaray y Eizaguirre

1903
Bjørnstjerne Martinus Bjørnson

1902
Christian Matthias Theodor Mommsen
1901
Sully Prudhomme

GREEK BOOKS - ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ
  • «Το κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου
  • «Η φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
  • «Ακυβέρνητες πολιτείες» του Στρατή Τσίρκα
  • «Η πάπισσα Ιωάννα» του Εμμανουήλ Ροΐδη
  • «Eroica» του Κοσμά Πολίτη
  • «Το τρίτο στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή
  • «Αστραδενή» της Ευγενίας Φακίνου
  • «Η μεγάλη χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση
  • «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γεώργιου Βιζυηνού
  • «Το λάθος» του Αντώνη Σαμαράκη
  • «Και με το φως του λύκου επανέρχονται» της Ζυράννας Ζατέλη
  • «Μικρά Αγγλία» της Ιωάννας Καρυστιάνη
  • «Αιολική γη» του Ηλία Βενέζη
  • «Η Ζωή εν τάφω» του Στράτη Μυριβήλη.

BOOK LISTS - ΛΙΣΤΕΣ ΒΙΒΛΙΩΝ

  Οι λίστες βιβλίων ούτε παρουσιάζονται εδώ ως άλλες αυθεντίες ούτε έχουν για μένα εμπορικό στόχο...ίσως να είχαν για εκείνους που τις έκαναν, για μένα πάντως ο μόνος στόχος είναι ότι μπορεί να κινήσει τη φυσική περιέργεια κάποιου που δεν έχει πολυασχοληθεί με το θέμα και να είναι εφαλτήριο για μια ολόκληρη νέα ζωή...γιατί τα βιβλία, το διάβασμά τους και το γράψιμό τους είναι μια ολόκληρη καινούρια ζωή.



Η λίστα είναι από το blog του συγγραφέα Θεόδωρου Γρηγοριάδη 
Chinua Achebe, Nigeria, (b. 1930), Things Fall Apart
Hans Christian Andersen, Denmark, (1805-1875), Fairy Tales and Stories
Jane Austen, England, (1775-1817), Pride and Prejudice
Honore de Balzac, France, (1799-1850), Old Goriot
Samuel Beckett, Ireland, (1906-1989), Trilogy: Molloy, Malone Dies, The Unnamable
Giovanni Boccaccio, Italy, (1313-1375), Decameron
Jorge Luis Borges, Argentina, (1899-1986), Collected Fictions
Emily Bronte, England, (1818-1848), Wuthering Heights
Albert Camus, France, (1913-1960), The Stranger
Paul Celan, Romania/France, (1920-1970), Poems.
Louis-Ferdinand Celine, France, (1894-1961), Journey to the End of the Night
Miguel de Cervantes Saavedra, Spain, (1547-1616), Don Quixote
Geoffrey Chaucer, England, (1340-1400), Canterbury Tales
Anton P Chekhov, Russia, (1860-1904), Selected Stories
Joseph Conrad, England,(1857-1924), Nostromo
Dante Alighieri, Italy, (1265-1321), The Divine Comedy
Charles Dickens, England, (1812-1870), Great Expectations
Denis Diderot, France, (1713-1784), Jacques the Fatalist and His Master
Alfred Doblin, Germany, (1878-1957), Berlin Alexanderplatz
Fyodor M Dostoyevsky, Russia, (1821-1881), Crime and Punishment; The Idiot; The Possessed; The Brothers Karamazov
George Eliot, England, (1819-1880), Middlemarch
Ralph Ellison, United States, (1914-1994), Invisible Man
Euripides, Greece, (c 480-406 BC), Medea
William Faulkner, United States, (1897-1962), Absalom, Absalom; The Sound and the Fury
Gustave Flaubert, France, (1821-1880), Madame Bovary; A Sentimental Education
Federico Garcia Lorca, Spain, (1898-1936), Gypsy Ballads
Gabriel Garcia Marquez. Colombia, (b. 1928), One Hundred Years of Solitude; Love in the Time of Cholera
Gilgamesh, Mesopotamia (c 1800 BC).
Johann Wolfgang von Goethe, Germany, (1749-1832), Faust
Nikolai Gogol, Russia, (1809-1852), Dead Souls
Gunter Grass, Germany, (b.1927), The Tin Drum
Joao Guimaraes Rosa, Brazil, (1880-1967), The Devil to Pay in the Backlands
Knut Hamsun, Norway, (1859-1952), Hunger.
Ernest Hemingway, United States, (1899-1961), The Old Man and the Sea
Homer, Greece, (c 700 BC), The Iliad and The Odyssey
Henrik Ibsen, Norway (1828-1906), A Doll’s House
The Book of Job, Israel. (600-400 BC).
James Joyce, Ireland, (1882-1941), Ulysses
Franz Kafka, Bohemia, (1883-1924), The Complete Stories; The Trial; The Castle Bohemia
Kalidasa, India, (c. 400), The Recognition of Sakuntala
Yasunari Kawabata, Japan, (1899-1972), The Sound of the Mountain
Nikos Kazantzakis, Greece, (1883-1957), Zorba the Greek
DH Lawrence, England, (1885-1930), Sons and Lovers
Halldor K Laxness, Iceland, (1902-1998), Independent People
Giacomo Leopardi, Italy, (1798-1837), Complete Poems
Doris Lessing, England, (b.1919), The Golden Notebook
Astrid Lindgren, Sweden, (1907-2002), Pippi Longstocking
Lu Xun, China, (1881-1936), Diary of a Madman and Other Stories
Mahabharata, India, (c 500 BC).
Naguib Mahfouz, Egypt, (b. 1911), Children of Gebelawi
Thomas Mann, Germany, (1875-1955), Buddenbrook; The Magic Mountain
Herman Melville, United States, (1819-1891), Moby Dick
Michel de Montaigne, France, (1533-1592), Essays.
Elsa Morante, Italy, (1918-1985), History
Toni Morrison, United States, (b. 1931), Beloved
Shikibu Murasaki, Japan, (N/A), The Tale of Genji Genji
Robert Musil, Austria, (1880-1942), The Man Without Qualities
Vladimir Nabokov, Russia/United States, (1899-1977), Lolita
Njaals Saga, Iceland, (c 1300).
George Orwell, England, (1903-1950), 1984
Ovid, Italy, (c 43 BC), Metamorphoses
Fernando Pessoa, Portugal, (1888-1935), The Book of Disquiet
Edgar Allan Poe, United States, (1809-1849), The Complete Tales
Marcel Proust, France, (1871-1922), Remembrance of Things Past
Francois Rabelais, France, (1495-1553), Gargantua and Pantagruel
Juan Rulfo, Mexico, (1918-1986), Pedro Paramo
Jalal ad-din Rumi, Afghanistan, (1207-1273), Mathnawi
Salman Rushdie, India/Britain, (b. 1947), Midnight’s Children
Sheikh Musharrif ud-din Sadi, Iran, (c 1200-1292), The Orchard
Tayeb Salih, Sudan, (b. 1929), Season of Migration to the North
Jose Saramago, Portugal, (b. 1922), Blindness
William Shakespeare, England, (1564-1616), Hamlet; King Lear; Othello
Sophocles, Greece, (496-406 BC), Oedipus the King
Stendhal, France, (1783-1842), The Red and the Black
Laurence Sterne, Ireland, (1713-1768), The Life and Opinions of Tristram Shandy
Italo Svevo, Italy, (1861-1928), Confessions of Zeno
Jonathan Swift, Ireland, (1667-1745), Gulliver’s Travels
Leo Tolstoy, Russia, (1828-1910), War and Peace; Anna Karenina; The Death of Ivan Ilyich and Other Stories
Thousand and One Nights, India/Iran/Iraq/Egypt, (700-1500).
Mark Twain, United States, (1835-1910), The Adventures of Huckleberry Finn
Valmiki, India, (c 300 BC), Ramayana
Virgil, Italy, (70-19 BC), The Aeneid
Walt Whitman, United States, (1819-1892), Leaves of Grass
Virginia Woolf, England, (1882-1941), Mrs. Dalloway; To the Lighthouse
Marguerite Yourcenar, France, (1903-1987), Memoirs of Hadrian




  1. To Kill a Mockingbird by Harper Lee
  2. 1984 by George Orwell
  3. Pride and Prejudice by Jane Austen
  4. The Lord of the Rings by J.R.R. Tolkien
  5. The Catcher in the Rye by J.D. Salinger
  6. The Great Gatsby by F. Scott Fitzgerald
  7. Crime and Punishment by Fyodor Dostoevsky
  8. Catch-22 by Joseph Heller
  9. Animal Farm by George Orwell
  10. Lolita by Vladimir Nabokov
  11. Jane Eyre by Charlotte Bronte
  12. The Brothers Karamazov by Fyodor Dostoevsky
  13. Anna Karenina by Leo Tolstoy
  14. War and Peace by Leo Tolstoy
  15. Wuthering Heights by Emily Bronte
  16. The Count of Monte Cristo by Alexandre Dumas
  17. Brave New World by Aldous Huxley
  18. The Grapes of Wrath by John Steinbeck
  19. Lord of the Flies by William Golding
  20. Ulysses by James Joyce
  21. Great Expectations by Charles Dickens
  22. A Tale of Two Cities by Charles Dickens
  23. Gone with the Wind by Margaret Mitchell
  24. Les Miserables by Victor Hugo
  25. Slaughterhouse-Five by Kurt Vonnegut
  26. East of Eden by John Steinbeck
  27. One Hundred Years of Solitude by Gabriel Garcia Marquez
  28. Harry Potter Series by J.K. Rowling
  29. The Adventures of Huckleberry Finn by Mark Twain
  30. The Hobbit by J.R.R. Tolkien
  31. Don Quixote by Miguel de Cervantes
  32. Atlas Shrugged by Ayn Rand
  33. Of Mice and Men by John Steinbeck
  34. The Fountainhead by Ayn Rand
  35. A Clockwork Orange by Anthony Burgess
  36. The Kite Runner by Khaled Hosseini
  37. The Chronicles of Narnia by C.S. Lewis
  38. The Picture of Dorian Gray by Oscar Wilde
  39. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy by Douglas Adams
  40. Frankenstein by Mary Shelley
  41. Fahrenheit 451 by Ray Bradbury
  42. The Sound and the Fury by William Faulkner
  43. One Flew Over the Cuckoo's Nest by Ken Kesey
  44. Moby Dick by Herman Melville
  45. Ender's Game by Orson Scott Card
  46. The Stranger by Albert Camus
  47. Heart of Darkness by Joseph Conrad
  48. A Portrait of the Artist as a Young Man by James Joyce
  49. The Sun Also Rises by Ernest Hemingway
  50. Watership Down by Richard Adams
  51. His Dark Materials by Phillip Pullman
  52. The Time Traveler's Wife by Audrey Niffenegger
  53. On the Road by Jack Kerouac
  54. Dracula by Bram Stoker
  55. The Stand by Stephen King
  56. The Da Vinci Code by Dan Brown
  57. The Old Man and the Sea by Ernest Hemingway
  58. The Road by Cormac McCarthy
  59. Dune by Frank Herbert
  60. Little Women by Louisa May Alcott
  61. Madame Bovary by Gustave Flaubert
  62. Tess of the D'Urbervilles by Thomas Hardy
  63. Invisible Man by Ralph Ellison
  64. Life of Pi by Yann Martel
  65. Memoirs of a Geisha by Arthur Golden
  66. Love in the Time of Cholera by Gabriel Garcia Marquez
  67. David Copperfield by Charles Dickens
  68. A Confederacy of Dunces by John Kennedy Toole
  69. A Farewell to Arms by Ernest Hemingway
  70. Middlemarch by George Eliot
  71. For Whom the Bell Tolls by Ernest Hemingway
  72. Remembrance of Things Past by Marcel Proust
  73. Rebecca by Daphne du Maurier
  74. The Unbearable Lightness of Being by Milan Kundera
  75. Fight Club by Chuck Palahniuk
  76. Absalom, Absalom! by William Faulkner
  77. The Idiot by Fyodor Dostoevsky
  78. Persuasion by Jane Austen
  79. Of Human Bondage by W. Somerset Maugham
  80. The Handmaid's Tale by Margaret Atwood
  81. To the Lighthouse by Virginia Woolf
  82. The Name of the Rose by Umberto Eco
  83. A Prayer for Owen Meany by John Irving
  84. As I Lay Dying by William Faulkner
  85. The Trial by Franz Kafka
  86. The Three Musketeers by Alexandre Dumas
  87. The Master and Margarita by Mikhail Bulgakov
  88. Blood Meridian by Cormac McCarthy
  89. The Alchemist by Paulo Coelho
  90. Anne of Green Gables by L.M. Montgomery
  91. The Bell Jar by Sylvia Plath
  92. Emma by Jane Austen
  93. A Thousand Splendid Suns by Khaled Hosseini
  94. Siddharta by Hermann Hesse
  95. The Twilight Saga by Stephenie Meyer
  96. Atonement by Ian McEwan
  97. Beloved by Toni Morrison
  98. The Poisonwood Bible by Barbara Kingsolver
  99. Cat's Cradle by Kurt Vonnegut
  100. The Scarlet Letter by Nathaniel Hawthorne
The Board’s List
  1. ULYSSES by James Joyce
  2. THE GREAT GATSBY by F. Scott Fitzgerald
  3. A PORTRAIT OF THE ARTIST AS A YOUNG MAN by James Joyce
  4. LOLITA by Vladimir Nabokov
  5. BRAVE NEW WORLD by Aldous Huxley
  6. THE SOUND AND THE FURY by William Faulkner
  7. CATCH-22 by Joseph Heller
  8. DARKNESS AT NOON by Arthur Koestler
  9. SONS AND LOVERS by D.H. Lawrence
  10. THE GRAPES OF WRATH by John Steinbeck
  11. UNDER THE VOLCANO by Malcolm Lowry
  12. THE WAY OF ALL FLESH by Samuel Butler
  13. 1984 by George Orwell
  14. I, CLAUDIUS by Robert Graves
  15. TO THE LIGHTHOUSE by Virginia Woolf
  16. AN AMERICAN TRAGEDY by Theodore Dreiser
  17. THE HEART IS A LONELY HUNTER by Carson McCullers
  18. SLAUGHTERHOUSE-FIVE by Kurt Vonnegut
  19. INVISIBLE MAN by Ralph Ellison
  20. NATIVE SON by Richard Wright
  21. HENDERSON THE RAIN KING by Saul Bellow
  22. APPOINTMENT IN SAMARRA by John O’Hara
  23. U.S.A.(trilogy) by John Dos Passos
  24. WINESBURG, OHIO by Sherwood Anderson
  25. A PASSAGE TO INDIA by E.M. Forster
  26. THE WINGS OF THE DOVE by Henry James
  27. THE AMBASSADORS by Henry James
  28. TENDER IS THE NIGHT by F. Scott Fitzgerald
  29. THE STUDS LONIGAN TRILOGY by James T. Farrell
  30. THE GOOD SOLDIER by Ford Madox Ford
  31. ANIMAL FARM by George Orwell
  32. THE GOLDEN BOWL by Henry James
  33. SISTER CARRIE by Theodore Dreiser
  34. A HANDFUL OF DUST by Evelyn Waugh
  35. AS I LAY DYING by William Faulkner
  36. ALL THE KING’S MEN by Robert Penn Warren
  37. THE BRIDGE OF SAN LUIS REY by Thornton Wilder
  38. HOWARDS END by E.M. Forster
  39. GO TELL IT ON THE MOUNTAIN by James Baldwin
  40. THE HEART OF THE MATTER by Graham Greene
  41. LORD OF THE FLIES by William Golding
  42. DELIVERANCE by James Dickey
  43. A DANCE TO THE MUSIC OF TIME (series) by Anthony Powell
  44. POINT COUNTER POINT by Aldous Huxley
  45. THE SUN ALSO RISES by Ernest Hemingway
  46. THE SECRET AGENT by Joseph Conrad
  47. NOSTROMO by Joseph Conrad
  48. THE RAINBOW by D.H. Lawrence
  49. WOMEN IN LOVE by D.H. Lawrence
  50. TROPIC OF CANCER by Henry Miller
  51. THE NAKED AND THE DEAD by Norman Mailer
  52. PORTNOY’S COMPLAINT by Philip Roth
  53. PALE FIRE by Vladimir Nabokov
  54. LIGHT IN AUGUST by William Faulkner
  55. ON THE ROAD by Jack Kerouac
  56. THE MALTESE FALCON by Dashiell Hammett
  57. PARADE’S END by Ford Madox Ford
  58. THE AGE OF INNOCENCE by Edith Wharton
  59. ZULEIKA DOBSON by Max Beerbohm
  60. THE MOVIEGOER by Walker Percy
  61. DEATH COMES FOR THE ARCHBISHOP by Willa Cather
  62. FROM HERE TO ETERNITY by James Jones
  63. THE WAPSHOT CHRONICLES by John Cheever
  64. THE CATCHER IN THE RYE by J.D. Salinger
  65. A CLOCKWORK ORANGE by Anthony Burgess
  66. OF HUMAN BONDAGE by W. Somerset Maugham
  67. HEART OF DARKNESS by Joseph Conrad
  68. MAIN STREET by Sinclair Lewis
  69. THE HOUSE OF MIRTH by Edith Wharton
  70. THE ALEXANDRIA QUARTET by Lawrence Durell
  71. A HIGH WIND IN JAMAICA by Richard Hughes
  72. A HOUSE FOR MR BISWAS by V.S. Naipaul
  73. THE DAY OF THE LOCUST by Nathanael West
  74. A FAREWELL TO ARMS by Ernest Hemingway
  75. SCOOP by Evelyn Waugh
  76. THE PRIME OF MISS JEAN BRODIE by Muriel Spark
  77. FINNEGANS WAKE by James Joyce
  78. KIM by Rudyard Kipling
  79. A ROOM WITH A VIEW by E.M. Forster
  80. BRIDESHEAD REVISITED by Evelyn Waugh
  81. THE ADVENTURES OF AUGIE MARCH by Saul Bellow
  82. ANGLE OF REPOSE by Wallace Stegner
  83. A BEND IN THE RIVER by V.S. Naipaul
  84. THE DEATH OF THE HEART by Elizabeth Bowen
  85. LORD JIM by Joseph Conrad
  86. RAGTIME by E.L. Doctorow
  87. THE OLD WIVES’ TALE by Arnold Bennett
  88. THE CALL OF THE WILD by Jack London
  89. LOVING by Henry Green
  90. MIDNIGHT’S CHILDREN by Salman Rushdie
  91. TOBACCO ROAD by Erskine Caldwell
  92. IRONWEED by William Kennedy
  93. THE MAGUS by John Fowles
  94. WIDE SARGASSO SEA by Jean Rhys
  95. UNDER THE NET by Iris Murdoch
  96. SOPHIE’S CHOICE by William Styron
  97. THE SHELTERING SKY by Paul Bowles
  98. THE POSTMAN ALWAYS RINGS TWICE by James M. Cain
  99. THE GINGER MAN by J.P. Donleavy
  100. THE MAGNIFICENT AMBERSONS by Booth Tarkington

The Reader’s List
  1. ATLAS SHRUGGED by Ayn Rand
  2. THE FOUNTAINHEAD by Ayn Rand
  3. BATTLEFIELD EARTH by L. Ron Hubbard
  4. THE LORD OF THE RINGS by J.R.R. Tolkien
  5. TO KILL A MOCKINGBIRD by Harper Lee
  6. 1984 by George Orwell
  7. ANTHEM by Ayn Rand
  8. WE THE LIVING by Ayn Rand
  9. MISSION EARTH by L. Ron Hubbard
  10. FEAR by L. Ron Hubbard
  11. ULYSSES by James Joyce
  12. CATCH-22 by Joseph Heller
  13. THE GREAT GATSBY by F. Scott Fitzgerald
  14. DUNE by Frank Herbert
  15. THE MOON IS A HARSH MISTRESS by Robert Heinlein
  16. STRANGER IN A STRANGE LAND by Robert Heinlein
  17. A TOWN LIKE ALICE by Nevil Shute
  18. BRAVE NEW WORLD by Aldous Huxley
  19. THE CATCHER IN THE RYE by J.D. Salinger
  20. ANIMAL FARM by George Orwell
  21. GRAVITY’S RAINBOW by Thomas Pynchon
  22. THE GRAPES OF WRATH by John Steinbeck
  23. SLAUGHTERHOUSE FIVE by Kurt Vonnegut
  24. GONE WITH THE WIND by Margaret Mitchell
  25. LORD OF THE FLIES by William Golding
  26. SHANE by Jack Schaefer
  27. TRUSTEE FROM THE TOOLROOM by Nevil Shute
  28. A PRAYER FOR OWEN MEANY by John Irving
  29. THE STAND by Stephen King
  30. THE FRENCH LIEUTENANT’S WOMAN by John Fowles
  31. BELOVED by Toni Morrison
  32. THE WORM OUROBOROS by E.R. Eddison
  33. THE SOUND AND THE FURY by William Faulkner
  34. LOLITA by Vladimir Nabokov
  35. MOONHEART by Charles de Lint
  36. ABSALOM, ABSALOM! by William Faulkner
  37. OF HUMAN BONDAGE by W. Somerset Maugham
  38. WISE BLOOD by Flannery O’Connor
  39. UNDER THE VOLCANO by Malcolm Lowry
  40. FIFTH BUSINESS by Robertson Davies
  41. SOMEPLACE TO BE FLYING by Charles de Lint
  42. ON THE ROAD by Jack Kerouac
  43. HEART OF DARKNESS by Joseph Conrad
  44. YARROW by Charles de Lint
  45. AT THE MOUNTAINS OF MADNESS by H.P. Lovecraft
  46. ONE LONELY NIGHT by Mickey Spillane
  47. MEMORY AND DREAM by Charles de Lint
  48. TO THE LIGHTHOUSE by Virginia Woolf
  49. THE MOVIEGOER by Walker Percy
  50. TRADER by Charles de Lint
  51. THE HITCHHIKER’S GUIDE TO THE GALAXY by Douglas Adams
  52. THE HEART IS A LONELY HUNTER by Carson McCullers
  53. THE HANDMAID’S TALE by Margaret Atwood
  54. BLOOD MERIDIAN by Cormac McCarthy
  55. A CLOCKWORK ORANGE by Anthony Burgess
  56. ON THE BEACH by Nevil Shute
  57. A PORTRAIT OF THE ARTIST AS A YOUNG MAN by James Joyce
  58. GREENMANTLE by Charles de Lint
  59. ENDER’S GAME by Orson Scott Card
  60. THE LITTLE COUNTRY by Charles de Lint
  61. THE RECOGNITIONS by William Gaddis
  62. STARSHIP TROOPERS by Robert Heinlein
  63. THE SUN ALSO RISES by Ernest Hemingway
  64. THE WORLD ACCORDING TO GARP by John Irving
  65. SOMETHING WICKED THIS WAY COMES by Ray Bradbury
  66. THE HAUNTING OF HILL HOUSE by Shirley Jackson
  67. AS I LAY DYING by William Faulkner
  68. TROPIC OF CANCER by Henry Miller
  69. INVISIBLE MAN by Ralph Ellison
  70. THE WOOD WIFE by Terri Windling
  71. THE MAGUS by John Fowles
  72. THE DOOR INTO SUMMER by Robert Heinlein
  73. ZEN AND THE ART OF MOTORCYCLE MAINTENANCE by Robert Pirsig
  74. I, CLAUDIUS by Robert Graves
  75. THE CALL OF THE WILD by Jack London
  76. AT SWIM-TWO-BIRDS by Flann O’Brien
  77. FARENHEIT 451 by Ray Bradbury
  78. ARROWSMITH by Sinclair Lewis
  79. WATERSHIP DOWN by Richard Adams
  80. NAKED LUNCH by William S. Burroughs
  81. THE HUNT FOR RED OCTOBER by Tom Clancy
  82. GUILTY PLEASURES by Laurell K. Hamilton
  83. THE PUPPET MASTERS by Robert Heinlein
  84. IT by Stephen King
  85. V. by Thomas Pynchon
  86. DOUBLE STAR by Robert Heinlein
  87. CITIZEN OF THE GALAXY by Robert Heinlein
  88. BRIDESHEAD REVISITED by Evelyn Waugh
  89. LIGHT IN AUGUST by William Faulkner
  90. ONE FLEW OVER THE CUCKOO’S NEST by Ken Kesey
  91. A FAREWELL TO ARMS by Ernest Hemingway
  92. THE SHELTERING SKY by Paul Bowles
  93. SOMETIMES A GREAT NOTION by Ken Kesey
  94. MY ANTONIA by Willa Cather
  95. MULENGRO by Charles de Lint
  96. SUTTREE by Cormac McCarthy
  97. MYTHAGO WOOD by Robert Holdstock
  98. ILLUSIONS by Richard Bach
  99. THE CUNNING MAN by Robertson Davies
  100. THE SATANIC VERSES by Salman Rushdie

1. Don Quixote 1605, 1630 Miguel de Cervantes Catholic
2. War and Peace 1869 Leo Tolstoy Russian Orthodox
3. Ulysses 1922 James Joyce Catholic (lapsed)
4. In Search of Lost Time 1913-27 Marcel Proust Jewish Catholic
5. The Brothers Karamazov 1880 Feodor Dostoevsky Russian Orthodox
6. Moby-Dick 1851 Herman Melville Transcendentalist
7. Madame Bovary 1857 Gustave Flaubert Catholic
8. Middlemarch 1871-72 George Eliot Anglican; agnostic
9. The Magic Mountain 1924 Thomas Mann Lutheran
10. The Tale of Genji 11th Century Murasaki Shikibu Buddhist/Shinto culture
11. Emma 1816 Jane Austen Anglican
12. Bleak House 1852-53 Charles Dickens Anglican
13. Anna Karenina 1877 Leo Tolstoy Russian Orthodox
14. Adventures of Huckleberry Finn 1884 Mark Twain Presbyterian
15. Tom Jones 1749 Henry Fielding
16. Great Expectations 1860-61 Charles Dickens Anglican
17. Absalom, Absalom! 1936 William Faulkner Presbyterian
18. The Ambassadors 1903 Henry James Anglican
19. One Hundred Years of Solitude 1967 Gabriel Garcia Marquez Catholic
20. The Great Gatsby 1925 F. Scott Fitzgerald Catholic
21. To The Lighthouse 1927 Virginia Woolf Neo-pagan
22. Crime and Punishment 1866 Feodor Dostoevsky Russian Orthodox
23. The Sound and the Fury 1929 William Faulkner Presbyterian
24. Vanity Fair 1847-48 William Makepeace Thackeray
25. Invisible Man 1952 Ralph Ellison
26. Finnegans Wake 1939 James Joyce Catholic (lapsed)
27. The Man Without Qualities 1930-43 Robert Musil Catholic
28. Gravity's Rainbow 1973 Thomas Pynchon Catholic; agnostic
29. The Portrait of a Lady 1881 Henry James Anglican
30. Women in Love 1920 D. H. Lawrence
31. The Red and the Black 1830 Stendhal Catholic
32. Tristram Shandy 1760-67 Laurence Sterne Anglican (Church of Ireland clergyman)
33. Dead Souls 1842 Nikolai Gogol Russian Orthodox
34. Tess of the D'Urbervilles 1891 Thomas Hardy
35. Buddenbrooks 1901 Thomas Mann Lutheran
36. Le Pere Goriot 1835 Honore de Balzac Catholic
37. A Portrait of the Artist as a Young Man 1916 James Joyce Catholic (lapsed)
38. Wuthering Heights 1847 Emily Bronte Anglican
39. The Tin Drum 1959 Gunter Grass Catholic
40. Molloy; Malone Dies; The Unnamable 1951-53 Samuel Beckett Church of Ireland (Anglican)
41. Pride and Prejudice 1813 Jane Austen Anglican
42. The Scarlet Letter 1850 Nathaniel Hawthorne Transcendentalist
43. Fathers and Sons 1862 Ivan Turgenev Russian Orthodox; agnostic
44. Nostromo 1904 Joseph Conrad Catholic; atheist
45. Beloved 1987 Toni Morrison
46. An American Tragedy 1925 Theodore Dreiser Catholic; Congregationalist; Chrisitan Science
47. Lolita 1955 Vladimir Nabokov Russian Orthodox
48. The Golden Notebook 1962 Doris Lessing
49. Clarissa 1747-48 Samuel Richardson
50. Dream of the Red Chamber 1791 Cao Xueqin
51. The Trial 1925 Franz Kafka Jewish
52. Jane Eyre 1847 Charlotte Bronte Anglican
53. The Red Badge of Courage 1895 Stephen Crane Methodist
54. The Grapes of Wrath 1939 John Steinbeck Episcopalian
55. Petersburg 1916/1922 Andrey Bely Russian Orthodox; Theosophy; Spiritualism
56. Things Fall Apart 1958 Chinue Achebe
57. The Princess of Cleves 1678 Madame de Lafayette
58. The Stranger 1942 Albert Camus Catholic; Existentialism
59. My Antonia 1918 Willa Cather Episcopalian
60. The Counterfeiters 1926 Andre Gide
61. The Age of Innocence 1920 Edith Wharton
62. The Good Soldier 1915 Ford Madox Ford Catholic; agnostic
63. The Awakening 1899 Kate Chopin Catholic
64. A Passage to India 1924 E. M. Forster
65. Herzog 1964 Saul Bellow Orthodox Jew (lapsed); Anthroposophist
66. Germinal 1855 Emile Zola Catholic
67. Call It Sleep 1934 Henry Roth Jewish
68. U.S.A. Trilogy 1930-38 John Dos Passos Catholic
69. Hunger 1890 Knut Hamsun
70. Berlin Alexanderplatz 1929 Alfred Doblin Catholic
71. Cities of Salt 1984-89 'Abd al-Rahman Munif
72. The Death of Artemio Cruz 1962 Carlos Fuentes Catholic
73. A Farewell to Arms 1929 Ernest Hemingway Catholic
74. Brideshead Revisited 1945 Evelyn Waugh Catholic
75. The Last Chronicle of Barset 1866-67 Anthony Trollope Anglican
76. The Pickwick Papers 1836-67 Charles Dickens Anglican
77. Robinson Crusoe 1719 Daniel Defoe Protestant Dissenter (Presbyterian)
78. The Sorrows of Young Werther 1774 Johann Wolfgang von Goethe Deist
79. Candide 1759 Voltaire raised in Jansenism; later Deist
80. Native Son 1940 Richard Wright Seventh-day Adventist; Communist
81. Under the Volcano 1947 Malcolm Lowry Methodist; Anglican; agnostic
82. Oblomov 1859 Ivan Goncharov
83. Their Eyes Were Watching God 1937 Zora Neale Hurston
84. Waverley 1814 Sir Walter Scott Anglican
85. Snow Country 1937, 1948 Kawabata Yasunari
86. Nineteen Eighty-Four 1949 George Orwell Anglican
87. The Betrothed 1827, 1840 Alessandro Manzoni Catholic
88. The Last of the Mohicans 1826 James Fenimore Cooper Episcopalian
89. Uncle Tom's Cabin 1852 Harriet Beecher Stowe Episcopalian; Congregationalist
90. Les Miserables 1862 Victor Hugo Catholic
91. On the Road 1957 Jack Kerouac Catholic; Buddhism
92. Frankenstein 1818 Mary Shelley
93. The Leopard 1958 Giuseppe Tomasi di Lampedusa Catholic
94. The Catcher in the Rye 1951 J.D. Salinger Jewish Catholic; Scientologist
95. The Woman in White 1860 Wilkie Collins
96. The Good Soldier Svejk 1921-23 Jaroslav Hasek Catholic
97. Dracula 1897 Bram Stoker Church of Ireland (Anglican)
98. The Three Musketeers 1844 Alexandre Dumas agnostic; Catholic
99. The Hound of Baskervilles 1902 Arthur Conan Doyle Catholic; Spiritualist
100. Gone with the Wind 1936 Margaret Mitchell Catholic

  

1. Don Quixote Miguel De Cervantes
The story of the gentle knight and his servant Sancho Panza has entranced readers for centuries.
2. Pilgrim's Progress John Bunyan
The one with the Slough of Despond and Vanity Fair.
3. Robinson Crusoe Daniel Defoe
The first English novel.
4. Gulliver's Travels Jonathan Swift
A wonderful satire that still works for all ages, despite the savagery of Swift's vision.
5. Tom Jones Henry Fielding
The adventures of a high-spirited orphan boy: an unbeatable plot and a lot of sex ending in a blissful marriage.
6. Clarissa Samuel Richardson
One of the longest novels in the English language, but unputdownable.
7. Tristram Shandy Laurence Sterne
One of the first bestsellers, dismissed by Dr Johnson as too fashionable for its own good.
8. Dangerous Liaisons Pierre Choderlos De Laclos
An epistolary novel and a handbook for seducers: foppish, French, and ferocious.
9. Emma Jane Austen
Near impossible choice between this and Pride and Prejudice. But Emma never fails to fascinate and annoy.
10. Frankenstein Mary Shelley
Inspired by spending too much time with Shelley and Byron.
11. Nightmare Abbey Thomas Love Peacock
A classic miniature: a brilliant satire on the Romantic novel.
12. The Black Sheep Honore De Balzac
Two rivals fight for the love of a femme fatale. Wrongly overlooked.
13. The Charterhouse of Parma Stendhal
Penetrating and compelling chronicle of life in an Italian court in post-Napoleonic France.
14. The Count of Monte Cristo Alexandre Dumas
A revenge thriller also set in France after Bonaparte: a masterpiece of adventure writing.
15. Sybil Benjamin Disraeli
Apart from Churchill, no other British political figure shows literary genius.
16. David Copperfield Charles Dickens
This highly autobiographical novel is the one its author liked best.
17. Wuthering Heights Emily Bronte
Catherine Earnshaw and Heathcliff have passed into the language. Impossible to ignore
18. Jane Eyre Charlotte Bronte
Obsessive emotional grip and haunting narrative.
19. Vanity Fair William Makepeace Thackeray
The improving tale of Becky Sharp.
20. The Scarlet Letter Nathaniel Hawthorne
A classic investigation of the American mind.
21. Moby-Dick Herman Melville
'Call me Ishmael' is one of the most famous opening sentences of any novel.
22. Madame Bovary Gustave Flaubert
You could summarise this as a story of adultery in provincial France, and miss the point entirely.
23. The Woman in White Wilkie Collins
Gripping mystery novel of concealed identity, abduction, fraud and mental cruelty.
24. Alice's Adventures In Wonderland Lewis Carroll
A story written for the nine-year-old daughter of an Oxford don that still baffles most kids.
25. Little Women Louisa M. Alcott
Victorian bestseller about a New England family of girls.
26. The Way We Live Now Anthony Trollope
A majestic assault on the corruption of late Victorian England.
27. Anna Karenina Leo Tolstoy
The supreme novel of the married woman's passion for a younger man.
28. Daniel Deronda George Eliot
A passion and an exotic grandeur that is strange and unsettling.
29. The Brothers Karamazov Fyodor Dostoevsky
Mystical tragedy by the author of Crime and Punishment.
30. The Portrait of a Lady Henry James
The story of Isabel Archer shows James at his witty and polished best.
31. Huckleberry Finn Mark Twain
Twain was a humorist, but this picture of Mississippi life is profoundly moral and still incredibly influential.
32. Dr Jekyll and Mr Hyde Robert Louis Stevenson
A brilliantly suggestive, resonant study of human duality by a natural storyteller.
33. Three Men in a Boat Jerome K. Jerome
One of the funniest English books ever written.
34. The Picture of Dorian Gray Oscar Wilde
A coded and epigrammatic melodrama inspired by his own tortured homosexuality.
35. The Diary of a Nobody George Grossmith
This classic of Victorian suburbia will always be renowned for the character of Mr Pooter.
36. Jude the Obscure Thomas Hardy
Its savage bleakness makes it one of the first twentieth-century novels.
37. The Riddle of the Sands Erskine Childers
A prewar invasion-scare spy thriller by a writer later shot for his part in the Irish republican rising.
38. The Call of the Wild Jack London
The story of a dog who joins a pack of wolves after his master's death.
39. Nostromo Joseph Conrad
Conrad's masterpiece: a tale of money, love and revolutionary politics.
40. The Wind in the Willows Kenneth Grahame
This children's classic was inspired by bedtime stories for Grahame's son.
41. In Search of Lost Time Marcel Proust
An unforgettable portrait of Paris in the belle epoque. Probably the longest novel on this list.
42. The Rainbow D. H. Lawrence
Novels seized by the police, like this one, have a special afterlife.
43. The Good Soldier Ford Madox Ford
This account of the adulterous lives of two Edwardian couples is a classic of unreliable narration.
44. The Thirty-Nine Steps John Buchan
A classic adventure story for boys, jammed with action, violence and suspense.
45. Ulysses James Joyce
Also pursued by the British police, this is a novel more discussed than read.
46. Mrs Dalloway Virginia Woolf
Secures Woolf's position as one of the great twentieth-century English novelists.
47. A Passage to India E. M. Forster
The great novel of the British Raj, it remains a brilliant study of empire.
48. The Great Gatsby F. Scott Fitzgerald
The quintessential Jazz Age novel.
49. The Trial Franz Kafka The enigmatic story of Joseph K.
50. Men Without Women Ernest Hemingway
He is remembered for his novels, but it was the short stories that first attracted notice.
51. Journey to the End of the Night Louis-Ferdinand Celine
The experiences of an unattractive slum doctor during the Great War: a masterpiece of linguistic innovation.
52. As I Lay Dying William Faulkner
A strange black comedy by an American master.
53. Brave New World Aldous Huxley
Dystopian fantasy about the world of the seventh century AF (after Ford).
54. Scoop Evelyn Waugh
The supreme Fleet Street novel.
55. USA John Dos Passos
An extraordinary trilogy that uses a variety of narrative devices to express the story of America.
56. The Big Sleep Raymond Chandler
Introducing Philip Marlowe: cool, sharp, handsome - and bitterly alone.
57. The Pursuit Of Love Nancy Mitford
An exquisite comedy of manners with countless fans.
58. The Plague Albert Camus
A mysterious plague sweeps through the Algerian town of Oran.
59. Nineteen Eighty-Four George Orwell
This tale of one man's struggle against totalitarianism has been appropriated the world over.
60. Malone Dies Samuel Beckett
Part of a trilogy of astonishing monologues in the black comic voice of the author of Waiting for Godot.
61. Catcher in the Rye J.D. Salinger
A week in the life of Holden Caulfield. A cult novel that still mesmerises.
62. Wise Blood Flannery O'Connor
A disturbing novel of religious extremism set in the Deep South.
63. Charlotte's Web E. B. White
How Wilbur the pig was saved by the literary genius of a friendly spider.
64. The Lord Of The Rings J. R. R. Tolkien
Enough said!
65. Lucky Jim Kingsley Amis
An astonishing debut: the painfully funny English novel of the Fifties.
66. Lord of the Flies William Golding
Schoolboys become savages: a bleak vision of human nature.
67. The Quiet American Graham Greene
Prophetic novel set in 1950s Vietnam.
68 On the Road Jack Kerouac
The Beat Generation bible.
69. Lolita Vladimir Nabokov
Humbert Humbert's obsession with Lolita is a tour de force of style and narrative.
70. The Tin Drum Gunter Grass
Hugely influential, Rabelaisian novel of Hitler's Germany.
71. Things Fall Apart Chinua Achebe
Nigeria at the beginning of colonialism. A classic of African literature.
72. The Prime of Miss Jean Brodie Muriel Spark
A writer who made her debut in The Observer - and her prose is like cut glass.
73. To Kill A Mockingbird Harper Lee
Scout, a six-year-old girl, narrates an enthralling story of racial prejudice in the Deep South.
74. Catch-22 Joseph Heller
'[He] would be crazy to fly more missions and sane if he didn't, but if he was sane he had to fly them. If he flew them he was crazy and didn't have to; if he didn't want to he was sane and had to.'
75. Herzog Saul Bellow
Adultery and nervous breakdown in Chicago.
76. One Hundred Years of Solitude Gabriel Garcia Marquez
A postmodern masterpiece.
77. Mrs Palfrey at the Claremont Elizabeth Taylor
A haunting, understated study of old age.
78. Tinker Tailor Soldier Spy John Le Carre
A thrilling elegy for post-imperial Britain.
79. Song of Solomon Toni Morrison
The definitive novelist of the African-American experience.
80. The Bottle Factory Outing Beryl Bainbridge
Macabre comedy of provincial life.
81. The Executioner's Song Norman Mailer
This quasi-documentary account of the life and death of Gary Gilmore is possibly his masterpiece.
82. If on a Winter's Night a Traveller Italo Calvino
A strange, compelling story about the pleasures of reading.
83. A Bend in the River V. S. Naipaul
The finest living writer of English prose. This is his masterpiece: edgily reminiscent of Heart of Darkness.
84. Waiting for the Barbarians J.M. Coetzee
Bleak but haunting allegory of apartheid by the Nobel prizewinner.
85. Housekeeping Marilynne Robinson
Haunting, poetic story, drowned in water and light, about three generations of women.
86. Lanark Alasdair Gray
Seething vision of Glasgow. A Scottish classic.
87. The New York Trilogy Paul Auster
Dazzling metaphysical thriller set in the Manhattan of the 1970s.
88. The BFG Roald Dahl
A bestseller by the most popular postwar writer for children of all ages.
89. The Periodic Table Primo Levi
A prose poem about the delights of chemistry.
90. Money Martin Amis
The novel that bags Amis's place on any list.
91. An Artist of the Floating World Kazuo Ishiguro
A collaborator from prewar Japan reluctantly discloses his betrayal of friends and family.
92. Oscar And Lucinda Peter Carey
A great contemporary love story set in nineteenth-century Australia by double Booker prizewinner.
93. The Book of Laughter and Forgetting Milan Kundera
Inspired by the Soviet invasion of Czechoslovakia in 1968, this is a magical fusion of history, autobiography and ideas.
94. Haroun and the Sea af Stories Salman Rushdie
In this entrancing story Rushdie plays with the idea of narrative itself.
95. La Confidential James Ellroy
Three LAPD detectives are brought face to face with the secrets of their corrupt and violent careers.
96. Wise Children Angela Carter
A theatrical extravaganza by a brilliant exponent of magic realism.
97. Atonement Ian McEwan
Acclaimed short-story writer achieves a contemporary classic of mesmerising narrative conviction.
98. Northern Lights Philip Pullman
Lyra's quest weaves fantasy, horror and the play of ideas into a truly great contemporary children's book.
99. American Pastoral Philip Roth
For years, Roth was famous for Portnoy's Complaint . Recently, he has enjoyed an extraordinary revival.
100. Austerlitz W. G. Sebald
Posthumously published volume in a sequence of dream-like fictions spun from memory, photographs and the German past.